Dieta 5:2 dr Mosleya zyskała już
rzesze zwolenników na całym świecie. Poświęcono jej wiele
miejsca w prasie i w telewizji (niedawno w jednym z polskich
programów telewizyjnych można było oglądać debatę na temat jej
skuteczności, ma również dwoje międzynarodowe forum internetowe
gdzie użytkownicy wymieniają się swoimi doświadczeniami i
spostrzeżeniami.
Dieta polega na przestrzeganiu prostych
zasad – 2 dni w tygodniu pościmy jedząc zaledwie 500 kcal, w
pozostałe dni jemy to na co aktualnie mamy ochotę.
Książka „Przepisy kulinarne. Dieta
5:2 dr Mosleya” jest kontynuacją i zarazem uzupełnieniem
wcześniejszej publikacji w całości poświęconej zasadom i opisom
działania diety.
Kilka pierwszych stron zawiera krótki
wstęp zachwalający skuteczność diety i tłumaczący zasady jej
działania, znaleźć tu można również opisy poszczególnych
składników odżywczych i produkty, w których się znajdują jak i
kilka podstawowych informacji na temat ojca diety dr Mosleya.
Sedno książki stanowią ciekawe,
niskokaloryczne potrawy, które można przyrządzić podczas trwania
dnia postnego.
Przepisy są przeróżne, jedne proste,
inne wymagające specjalnych przypraw bądź sposobów przyrządzania.
Kolorowe ilustracje dodają książce
smaku, aż ślinka cieknie od samego patrzenia.
Niestety, niektóre składniki
potrzebne do tych bardziej wymyślnych dań mogą być ciężko
dostępne w naszym kraju, nazwy niektórych słyszałam po raz
pierwszy w życiu i wydaje mi się, że są trudno dostępne, a ich
cena z pewnością nie należy do do najniższych.
Mimo to mam zamiar przetestować dietę
na własnej skórze, licząc na obiecane efekty.
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: Czerwiec 2013
Ilość stron: 232
Póki co dieta nie jest mi potrzebna, więc raczej nie zajrzę.
OdpowiedzUsuńI życzę by tak zostało cały czas :)
Usuń